16 decembrie

în urmă cu 24 de ani începeau primele evenimente de la Timișoara.Lumea începea să strige libertate și jos Ceaușescu.Se săturasera de acel regim și voiau o schimbare.

Aveam 4 ani pe atunci,și chiar dacă nu știu foarte multe, totuși de unele lucruri îmi amintesc din acea perioadă.

Știu cum mergeam cu mama la alimentară pentru a lua ulei.Stăteam la o coadă uriașă care ieșea din sală și se întindea pe trotuarul din față.Când în sfarșit ajungeam vânzătoarea statea pe un scaunel iar în față avea un fel de cazan de tabla imens în care era uleiul.Și cu o cană de tablă,cam ruginită, și cu o pâlnie lua din cazan și turna fiecaruia în sticle.Pentru că era raționalizat,fiecare avea,parcă, 1 litru de ulei de persoană pe lună.Dacă stau acum să mă gândesc,acea imagine poate părea amuzantă.

Mai știu că în acele zile de decembrie ’89 tata s-a dus la Timișoara în cutare de ceva carne,sau orice,pentru a avea și noi de Craciun pentru că în Deva nu se mai găsea nimic, nici macar tacâmuri de pui.Din câte știu nu a găsit nici acolo mare lucru ci doar niște ciolane de porc și cam atât.

Și ultimul lucru de care îmi amintesc e că între 6 și 7 seara se lua curentul(pentru economie națională) iar noi stateam pregatiți cu lumânările pentru a avea macar puțină lumină.Și stăteam așa pe întuneric așteptând sa vină iar lumina.Apoi erau vreo 2 ore de program la TV și cam atât.
De multe ori i-am intrebat pe ai mei: și ce făceați seara după ce se termina programul,pentru că multe nu prea aveai de făcut.Iar ei îmi spuneau: citeam.Altceva nu era ce să facem,luam carți de la biblioteca și citeam.

 

Reclame

2 gânduri despre „16 decembrie

  1. In alimentara la noi, erau doar copite de vita in acel decembrie, dar sincer, nu ne pasa, ne descurcam, si singurul lucru pe care si-l dorea fiecare, nu l-am castigat atunci, in acel decembrie, acum 24 de ani, pentru ca saracia corupe, nu puterea . Exista inca o disperare de a acumula, incat traim inca dupa acelasi dicton,, vad cum ma descurc” . Speranta este o atitudine nesanatoasa, duce la blazare, si o atitudine, fals optimista . Deci, nici nu cred ca a fost revolutie, si dupa definitia de dictionar, chiar nu a fost .

  2. Cred ca eram mai bine, ca nu aparusera fast food-urile si mancarea nesanatoasa de acum. In modernitate nu prea avem de ales decat sa ne distrugem singuri organismul-prin mancarea plina de tot felul de conservanti si alte asa zise alimente „sanatoase” si prin mediul nesanatos la care suntem expusi zi de zi. Inainte eram macar toti ca trasi prin inel- mai putina mancare dar mai sanatoasa fata de ce gasim acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s