Roșia Montană

Urlete,bocete și multă disperare văd în spațiul public în ultima vreme pe tema proiectului ăsta,deși el este în discuție de prin anii ’97-’98.Pe atunci se retrăgea licența de exploatare a  Minvest Deva și se dădea celor de la Gold Corporation.

Dincolo de isteria celor pro sau contra câteva întrebări și răspunsuri îmi vin în cap.

1-Sunt cianurile periculoase pentru mediu?
Da.Dar altă soluție pentru extragerea aurului nu prea există la nivel mondial.Prin Maramureș se exploatează aur de către niște ruși tot prin această metodă.În țările nordice se exploatează la fel.Eu cred că asta e o falsă problemă pentru ca poluarea de acolo este și așa- mare.Exploatările vechi făcute de comuniști au lăsat foarte multe probleme acolo.Statul Roman ar avea nevoie de câteva miliarde de euro pentru ecologizarea zonei.Și să nu uităm alte zeci de puncte nevralgice din țară.De la ruinele combinatelor de pe la Hunedoara,Călan și până la cele din Turda unde mercurul poate fi găsit foarte ușor printre dărâmături de către copii.Plus multe alte exemple de fabrici,mine închise și zone poluate.
Sigur că dacă scapă de sub control,cianura,poate face multe nenorociri.Dar dacă stăm să ne gândim așa,se poate întâmpla orice.Se poate rupe un baraj  unde morții vor fi cu miile.
2-Este afacerea profitabilă pentru stat dar și pentru locuitorii zonei?

Eu cred că aici e cea mai mare problemă.Atâta secretomanie în jurul acestor proiecte nu poate fi benefică.Se știu destul de puține lucruri din contract.Redevența de 6% e mică iar rezerva de aur a Romaniei nu se poate mări,dupa spusele lui Isarescu.Plus de asta BNR a pierdut de mult dreptul de a marca aurul(este un subiect în sine și destul de stufos).
Locurile de muncă.Și cu acestea sunt câteva discuții pentru că,din câte am înțeles,după începerea exploatării vor mai fi disponibile doar 900.Adică în primii doi ani,în timpul amenajărilor de rigoare, vor fi mai multe,dar după…..

Si iată cum se vede că treaba făcută prost în trecut nu mai poate reveni.Dacă semnezi niște contracte proastă,posibil pe niște șpăgi? în trecut,problemele vor fi greu de gestionat în viitor.Și cred că asta trebuie să înțeleagă toți politicienii.Greșelile trecutului te ajung din urmă și ți-o dau la temelie când te aștepți mai puțin.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s