Tragedia din Muntenegru

E foarte greu de comentat și de scris despre așa ceva.Foarte mulți dintre noi au fost în excursii cu autocarele sau cu mașinile personale.Eu chiar cunosc oameni care au fost în Muntenegru anii trecuți sau care merg anul ăsta.Toata compasiunea mea pentru familiile îndoliate.

Din pacate astfel de acidente oribile se pot întampla oriunde,și chiar se întampla și pe la noi destul de frecvent.Doar o clipa de neatenție din partea șoferului și totul se poate schimba radical.Din primele informații nu putem spune cu certitudine ce s-a întamplat dar daca unele declarații sunt reale atunci se pare că șoferul ar fi făcut o manevră riscantă pe un asemenea drum și iată, că au murit atâția oameni.Se spune că erau experimentați și că mai fuseseră pe acel drum.Asta poate fi un dușman al șoferilor.Cu cât ai impresia că știi mai bine drumul,că poți stăpâni mașina cu atât poate fi mai rău.Atenția scade și atunci se pot întampla dramele.

Care ar fi soluția?Să se evite acel traseu pe viitor.Și în special traseele care sunt extrem de periculoase.Mai bine să faci niște Km. in plus,poate chiar sa dai cu 20-30 de euro mai mult la bilet dar să știi că eviți un pericol.Da,poți merge 10 ani fără probleme pe acel drum dar când se întamplă să faci un accident nimeni nu se mai gândește că tu ai fost pe acolo fără probleme ani de zile.

Cam la fel și cu avioanele.Chiar mă uitam la niște documentare în care se spunea că în anii 80 multe accidente aviatice se întamplau dintr-o eroare umană.Un anchetator chiar afirma că eroarea umană nu e o cauza(un raspuns) ci un simptom care ascunde în spate unele probleme ale sistemului,sau de ce nu probleme personale ale piloților sau în acest caz al șoferilor.Apoi autoritățile americane au introdus un program special de „training” al NASA în care se lucra mai mult la comunicarea între piloți și o mai bună educare psihologică.În acest fel au reușit să reducă foarte mult accidentele cauzate de eroarea umana până aproape de 0.

Poate niște cursuri psihologice,și niște cursuri de conducere defensivă ar ajuta la reducerea accidentelor de acest gen.Mai ales pentru firmele care fac transport de persoane.Nu e de ajuns doar acele controale periodice la care se raspunde la niște întrebari ușoare și care nu depistează mai nimic.

Nu trebuie să ne relaxăm niciodată la volan.Să stam alerți și vigilenți iar dacă simțim oboseală,stres sau nervozitate mare, mai bine să oprim cateva minute decât să facem vreo manevră greșită. DRIVE SAFE…

Reclame

Un gând despre „Tragedia din Muntenegru

  1. E înfiorător de tragic ce s-a întâmplat la Muntenegru! Îmi pare sincer rău pentru toţi cei de acolo şi pentru familiile lor! Doar, Dumnezeu le poate alina durerea!
    O seară minunată îţi doresc, Răzvy! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s