De ce sunt verzi frunzele?

La prima vedere pare o întrebare ușoară dar la care multa lume nu știe să răspundă.Motivele ar fi multe dar principalul e că am uitat orele de biologie din clasele primare când mai mult ca sigur ni s-a explicat lucrul ăsta. 😀 Și eu m-am gasit în situația de a nu ști să răspund(în prima fază) și am început să mă documentez.
Iar răspunsul, deși la prima vedere pare ușor, lucrurile nu sunt chiar așa de simple ci puțin mai complicate.O să detaliez în continuare.

Dar să începem cu râspunsurile amuzante pe care le au dat niște copii din clasele a- I-a pana la a- III-a la întrebarea” de ce sunt frunzele verzi?
Primavara frunzele copacilor devin verzi, căci oamenii pot să iasă afară să le dea apă şi mâncare.
-Primavara frunzele sunt verzi pentru că au un lichid verde în ele.( stie el ceva)
-Frunzele copacilor sunt verzi primăvara pentru că pământul reţine apa din zăpada topită.
-Copacii înverzesc pentru că soarele le dăruieşte lumină…
-Toată iarna frunzele stau cu spatele la soare, de aceea sunt galbene.Cum vine primăvara se întorc spre soare şi-aşa devin verzi.
Pentru cei care au știut răspunsul fără a căuta pe google dar și cei interesați dați click pentru a vedea despre ce e vorba. 🙂

Pigmentul verde al clorofilei le da plantelor și frunzelor culoarea.Este principalul factor în procesul de fotosinteză(transformarea luminii în energie).
Cam ăsta ar fi raspunsul scurt și evident.Dar lucrurile nu se încheie aici.

Mai sunt și alți pigmenți în frunze,cum ar fi carotenoidele( galben,portocaliu,roșu) dar în cantități mai mici.Combinarea pigmenților aceștia cu clorofila face ca verdele frunzelor sa aiba diferite nuanțe.Și tot datorită acestor pigmenți toamna frunzele devin ruginii.Clorofila iși încetează activitatea prima, odată cu scurtarea zilelor și frigul dar ceilalți pigmenți rezistă mai mult,și frunzele îngălbenesc.
Deci,frunzele sunt verzi pentru că încearcă să obțină energie de la soare folosind o anumită parte a spectrului; albastru și roșu pentru că cele doua oferă cea mai multa energie.În special înspre partea albastră.
Așadar clorofila absoarbe și folosește radiația „ultravioletă”, în jurul valorii de 500 nanometri și cea în „infraroșu” (670 nanometri) iar între cele două valori o foloseste cel mai putin și o reflectă.Adică exact verdele pe care il vedem.

Dar acum vin câteva întrebări.De ce plantele au evoluat în felul acesta?.De ce nu folosesc ele și partea verde din lumină?De ce sunt verzi și nu sunt negre?.Pentru ca așa ar absorbi și folosi energia de pe întregul spectru.

Ei bine răspunsul este: Nu se știe sigur.S-au sugerat mai multe teorii.
Una din ele sugerează că dacă ar fi folosit tot spectrul și deci, ar fi negre s-ar supraîncălzi peste masura.

Și acum vine partea interesantă.Se pare că fotosinteza a aparut prima dată pe pământ într-un grup de bacterii numite „Halobacteria”.Acestea aveau un pigment mai simplu numit Retinal  care utiliza cel mai bine partea de mijloc a spectrului adica partea verde,acolo unde clorofila nu exceleaza.De aceea „halobacteriile” au o culoare roșiatică.
Așadar pentru a putea supraviețui primele micro-organisme care foloseau clorofila în fotosinteză au trebuit să se adapteze.Și așa au început să utilizele părțile din lumină(roșu și albastru) nefolosite de Halobacteria și de a reflecta verdele, care era folositor acestora din urma.În decursul timpului clorofila s-a dovedit mai eficientă, și a depășit cu totul bacteriile roșii-violet care foloseau retinal-ul.De aceea aproape toate plantele de acum sunt verzi.Chiar și așa aceste bacterii arhaice încă mai trăiesc în locuri izolate.

Daca asta e teoria corectă ,atunci,în primii ani dupa formarea Pământului acesta ar fi fost roșiatic și ar fi arătat ca în imaginea alăturată.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s