Anvelope de iarna – prima parte

Pentru că se apropie din ce în ce mai mult sezonul rece iar temperatura văd că a scăzut brusc în ultimele zile încep azi să scriu câteva postări despre cauciucurile de iarnă.Și încerc să simplific foarte mult pentru a fi pe înțelesul tuturor.

În primul rând nu e obligatoriu să avem anvelope de iarna de la 1 noiembrie.Asta a fost data de la care a intrat în vigoare legea anul trecut însă nu se specifică niciunde o perioadă anume când trebuie să le avem puse. ” Este vorba despre circulaţia pe porţiunile cu zăpadă, gheaţă sau polei”. Spune comisarul şef de la Poliţia Rutieră, Marian Zane.

„Legislaţia nu prevede un termen calendaristic”

Articolul 102 alineatul 1, punct 28. – Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.”

Care sunt anvelopele acceptate?

„Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie sa aibă inscripția  M plus S (Mud plus Snow) (noroi plus zăpadă) M-S, M,S sau M & S .Anvelopele așa numite all-season sunt acceptate dacă au și ele inscriptiile M+S.”

Asadar,sa vedem niște concluzii simple:

– nu e obligatoriu să avem anvelope de iarna de la 1 noiembrie,și nici într-o perioadă anume ci doar când circulam pe zăpadă,gheață,polei.

– anvelopele all-season sunt acceptate dacă au indicativele de mai sus.

– autoturismele trebuie echipate cu 4 anvelope de iarnă, nu doar două pe puntea motoare

– trebuie să conţină indicativele M+S (sau M-S, M/S, M&S).

Daca la noi legea nu prevede o perioadă anume a utilizării, în alte țări situația e diferită.Pun aici și câteva țări care stabilesc clar o perioadă de utilizare a anvelopelor de iarnă.Pentru cine merge în excursie cu mașina de sarbatori e util să știe asta.

Austria: 1 Noiembrie – 15 aprilie cu profil minim 4mm

Cehia: 1 Noiembrie – 1 aprilie cu profil de 4mm

Germania: legislație oarecum similara cu a noastră.Sunt obligatorii în funcție de condițiile meteo.

Franța: nu sunt obligatorii dar pe anumite sectoare de drum pot fi indicatoare care să arate necesitatea folosirii lor.

Italia: sunt obligatorii doar în regiunea muntoasă Val d’Aosta, în perioada 15 octombrie – 15 aprilie.

Reclame

4 gânduri despre „Anvelope de iarna – prima parte

      • pai cele noi sunt cam 250 bucata asta ar insemna 1000 lei 4 bucati 🙂 imi iau noi doar daca mai imi da si tata 🙂 pentru ca imi trebuiesc si bani pentru week end.maine merg in targ sa vad ce preturi gasesc si daca imi convine o sa imi iau daca nu merg in magazin si imi iau doar 2 noi si la salariul urmator imi iau alte 2 🙂

  1. Pingback: Anvelope de iarna – prima parte | razvydeva Tractari Auto Bucuresti NonStop Platforma Tractari Auto Pret Ieftin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s