LCD vs LED vs Plasma vs OLED

Multa confuzie am intalnit si pe aceasta tema a tipurilor de display-uri disponibile la ora actuala pe piata.Alegerea tehnologiei potrivite pentru tine poate fi dificila atunci cand te afli in magazin.Hai sa vedem diferentele importante dintre ele.

Ce inseamna fiecare:

LCD (Liquid Crystal Display) – Este un ecran care functionează pe baza unor cristale lichide iluminate de o lampa fluorescenta. O variatie de ecran LCD este TFT-LCD (Thin Film Transistor Liquid Crystal Display), bazat pe un ecran cu tranzistor alcatuit din straturi foarte subtiri.

-LED (Light Emitting Diodes) – Este un ecran de tip LCD cu cristale lichide iluminate de un numar mare de diode amplasate în spatele ecranului (LED-backlit) sau pe marginele ecranului (Edge-LED). Fiecare dioda  este responsabila pentru iluminarea unei zone reduse.

-Plasma TV- Tehnologia de afisarea a imaginii folosita de plasme consta in utilizarea de celule diferite pentru fiecare pixel al ecranului. Aceste celule contin un amestec special de gaze (xenon, argon si neon ), care sub influenta curentului electric produce lumina.

-OLED (Organic Light Emitting Diodes) – Este un ecran de tip LCD cu cristale lichide care nu are nevoie de iluminare, deoarece componentele organice ale display-ului emit lumina la contactul cu curentul electric. Una dintre versiunile OLED este AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diodes), ecran alcatuit dintr-o matrice activa care emite lumina, este folosit in special pe smartphone-uri.

Si acum cateva caracteristici de care trebuie sa tinem seama.

Rezolutie si diagonala: LCD TV-urile au de obicei rezolutii mai mari decat plasmele cu aceeasi diagonala, cel putin in cazul dimensiunilor mai mici.Dar prin magazine foarte rar gasim plasme la diagonale sub 100 cm.OLED-urile au diagonale destul de mici deocamdata, chiar daca au fost facute unele si mai mari, dar oricum inca nu au aparut pe la noi.

Unghi de vizibilitate,contrast,culori.Din cauza modului constructiv plasma are un unghi de vizibilitate mai bun decat LCD urile.Chiar daca cele cu leduri au mai imbunatatit acest aspect inca sunt dupa plasme.Cele OLED insa nu mai au aceste probleme putand sa vezi la ele din aproape orice pozitie.Plasmele au inca un avantaj asupra LCD urilor in ceea ce priveste contrastul si culorile,fiind mai vii-mai reale,dar OLED-urile sunt cele mai bune in aceste privinte.Sigur ca diferentele de mai sus sunt foarte mici,de multe ori ochiul uman neputand face diferenta.

Timp de raspuns,greutate,consum,durata de viata.Plasmele au un timp de raspuns mai bun decat cele LCD sau LED + rate de refresh mult mari,deci nu te deranjeaza si nu te obosesc asa de tare.Dar,din nou cele OLED sunt mai bune putand avea un timp de raspuns si sub 0,01ms.Ca si greutate in KG plasmele sunt cele mai grele iar OLED cele mai usoare pentru ca sunt foarte subtiri.Ca si consum plasmele il au cel mai mare.Eu am vazut unele care aveau un consum si peste 300W-deci, cine vrea consum mic plasmele nu sunt cele mai bune.La celelalte depinde de diagonala dar am vazut chiar si 100W la unele LCD uri de 81cm -oricum mai putin decat la plasma.Ca durata de viata atat plasmele cat si cele LCD sau LED au cam tot atatea ore specificate 40.000-50.000.Dar la plasme poate aparea fenomenul de „burn in” din cauza imaginilor statice.Dar in ultima vreme s-au introdus tehnologii noi care mai previn aceste fenomene.Sigur ca mitul „dupa un anumit timp trebuie sa incarci cu gaz un TV cu plasma” nu sta in picioare.Surprinzator poate este ca la OLED uri durata de viata este ceva mai redusa dar in viitor se va imbunatati si acest aspect.

Ca o concluzie scurta pentru ca toti sa o inteleaga.Televizoarele LCD,LED sau OLED sunt,empiric vorbind,asemanatoare din punct de vedere constructiv.Toate sunt un ecran LCD diferind doar modul de iluminare; la LCD uri este o lampa,la LED uri sunt niste leduri,OLED urile nu au nevoie de iluminare.Doar plasmele sunt diferite din acest pt de vedere.Sigur ca sunt multe de spus dar ceea ce vreau sa se inteleaga-nu intotdeauna televizoarele LED merita bani in plus.Ele au preturi in general mai mari chiar daca de multe ori diferentele nu sunt vizibile fata de un” LCD clasic”.Cele OLED sunt mult mai bune practic,din toate punctele de vedere fata de LCD uri si astea vor fi viitorul.Consum mic,subtiri,culori extraordinare.

Anunțuri

Un gând despre „LCD vs LED vs Plasma vs OLED

  1. Pingback: Achizitie plasma - lcd! Sfaturi, preturi! - Page 1009

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s